1 aug. 2012

Dieta personalizata dupa tipul de metabolism



O spune că "mâncarea unui om poate fi otrava altuia"
Pentru exemplificare v-aș aminti o conversație banală.
-Vai ! aseară după petrecere m-am simțit foarte rău, eram balonată, aveam arsuri și grețuri, până nu am vomat nu m-am liniștit.
-Da?!...interesant că, am mâncat același lucru și n-am avut nimic"
S-a constatat, după sute de ani de cercetări și observații că,  nu există pe doi oameni identici, nici doi oameni cu aceleași amprente digitale, amprente ale buzelor, sau amprente vocale. La fel cum nu există două fire de iarbă sau doi fulgi la identici.
Deoarece toti oamenii sunt diferiți, dr. James D'Adamo și fiul sau dr. Peter J.D'Adamo, au studiat vreme de peste o sută de ani, pentru a afla ce anume diferențiază reacția pacienților la diverse regimuri alimentare.
Ei au ajuns la concluzia că, dieta pacientului trebuie personalizată, dar înainte de a formula indicații pentru o dieta personalizată, este necesar să se determine tipul metabolic de baza.
Exista trei tipuri metabolice de baza :vegetarian, carnivor și echilibrat.
Aceste tipuri metabolice umane s-au format în urma schimbărilor preistorice pe care unele segmente ale specie umane le-au trecut, acestea trecând de la un regim alimentar bazat pe fructe și semințe la unul carnivor.
Urmele dezvoltării istorice a umanității au rămas în sânge codificându-l în grupe de sange.  
Un mod simplu de a testa și stabili tipul metabolic personal, este să mâncați o friptură mare, sau un pui întreg și să observați cum vă simțiți după aceea.
Dacă vă simțiți epuizați, deprimați, letargici, probabil că aveți o tendință spre un metabolism vegetarian care realizează oxidari lente, caz în care este recomandat să limitați consumul de proteine și grăsimi și să vă orientați spre a consuma legume, fructe și carbohidrați .
Dacă însă după bogata masă în proteine animale vă simțiți puternic, plin de vigoare, probabil că înclinați spre metabolism carnivor, cu oxidări rapide.

 Tipurile vegetarian si carnivor reprezinta fiecare aproximativ 25% din întreaga populație, restul de 50% apartinând categoriei echilibrate.
Din fericire, cei mai multi oameni au un metabolism echilibrat care poate suporta ambele varietăți de alimente, atunci când acestea sunt combinate adecvat.
Dacă nu va simțiți slăbiți după un consum în cantități mari de proteine animale și dacă nu aveți o stare de anxietate după un consum în cantități mari de zahăr și amidon, probabil că sunteți o persoană cu un metabolism echilibrat.
Determinarea tipului de metabolism este primul pas în a vă stabili regimul alimentar funcție de propriul corp, apoi nu este de neglijat să luați în considerare anotimpul și clima.
Alimentele consumate în disarmonie cu anotimpul și clima pot produce probleme de sănătate cum ar fi : erupții la nivelul pielii, constipație, gaze, oboseală, respiratie urât mirositoare. 
Este nevoie de multă informație despre noi înșine, pentru a ne proteja de folosirea unor diete agresive. 



 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu