29 sept. 2013

Alimente vii


Scanteia care aprinde generatorul nostru de energie  se afla in 
 " mancarea vie ".  Pare a fi o parabola  ?! , dar  poate merita disecata .
Iata una dintre definitiile acestei scantei care este enzima , prezenta numai in alimentele vii : 
  Enzimele (din limba greacă - zymosis - ferment) sunt proteine sau proteide fără de care celule vii nu pot înfăptui reacții complexe într-un timp scurt, la temperatura mediului înconjurător.Ele sunt substanțe care catalizează reacțiile biochimice din organism, avînd un rol esențial în biosinteza și degradarea substanțelor din materia vie, întîlnindu-se în toate organismele animale, vegetale și în microorganisme, mai fiind denumite din această cauză biocatalizatori.Fără enzime , procesele biochimice s-ar desfășura cu viteze foarte mici ..
Un principiu important in regimul alimentar este alegerea alimentelor proaspete si nu a celor statute, a celor "vii" , nu  "moarte" si in masura posibilitatilor consumarea lor crude sau putin gatite.
Redand cuvintele dr. McCullum de la Hopkins University , acum mai bine de 50 de ani , el spunea :
"Nu mancati decat alimentele care se strica sau putrezesc, dar mancati-le inainte sa se intample acest lucru".
Caracteristica ce distinge alimentele vii de cele moarte este prezenta enzimelor active in produsele proaspete. Chiar si anumite alimente deshidratate , cum ar fi prunele uscate, stafidele si curmalele, isi pastreaza enzimele vitale in stadiu latent ,daca sunt uscate la soare si nu conservate cu ajutorul sulfului , iar aceste enzime sunt reactivate de caldura si umiditatea din cavitatea bucala si din stomac .
Enzimele sunt foarte importante pentru o digestie adecvata , un metabolism eficient si o stare de sanatate generala buna.
Enzimele sunt catalizatori biochimici secretati de pancreas si de alte glande si organe. Unele enzime sunt folosite pentru digestie , altele  intra in fluxul sangvin pentru al curata de microbi periculosi, de celule moarte si bolnave si de toxine .
In stomac exista aproximativ 5 mil. de glande microscopice care secreta diverse enzime necesare digestiei , printre care este si pepsina necesara digestiei  proteinelor .
Toate enzimele au actiuni specifice , potrivindu-se perfect cu reactiile biochimice pe care trebuie sa le efectueze.
 Aceasta ne spune ca, atunci cand mancam  carne , pentru digerare se secreta o anumita enzima , atunci cand  mancam lactate se secreta  o enzima specifica digerarii laptelui , in cazul  dulciurilor este nevoie de alta enzima .
 Intelegem ca mancand la aceeasi masa un amestec de carne, branza , prajituri ,de exemplu, am cam "zapacit " secretia de enzime de tot felul si ramanem cu digestia  ingreunata sau neterminata. 
Atunci cand enzime  incompatibile sunt secretate in acelasi timp din cauza combinatiilor incompatibile de alimente , actiunea lor este afectata sau neutralizata , iar digestia grav afectata .
 Acest lucru se cunostea inca de pe vremea lui Moise care a dat o porunca poporului evreu de a nu consuma la aceeasi masa carne si lactate caci nu este "casher" ,adica curat .
 Noi ne dam seama , dar din pacate  dupa..., ca am consumat   alimente combinate necorespunzator ,atunci cand ne simtim balonati  din cauza indigestiei pe care, in mod inconstient , am creat-o .
Alimentatia noastra "civilizata" consta aproape in intregime in alimente  gatite , procesate si rafinate artificial , ajungand sa fie complet lipsite de enzimele lor originale .
In timpul gatirii enzimele sunt distruse de : caldura puternica , uscaciunea excesiva si durata mare  a gatirii .
Coacerea si prajirea  distrug cel mai  mult enzimele .
 Exista modalitati  de a gati usor alimentele , fara a distruge in totalitate factorii enzimatici naturali .
 In consecinta corpul este nevoit sa produca enzimele necesare pentru digerarea unei cantitati uriase de mancare statuta, moarta , consumata zilnic .
 Majoritatea enzimelor fiind produse de pancreas , acesta  este foarte solicitat   si  inflamat , oamenii ajungand sa aiva  cel mai mare pancreas in raport cu greutatea corporala dintre toate speciile pamantului .
 Capacitatea unei persoane de a produce enzime este limitata. Cand se ajunge in punctul  in care nu se mai poate produce enzime , viata se sfarseste . 
Epuizarea acestei  energii de a produce enzime ,dupa parerea  cercetatorilor , este cauza majora a imbatranirii premature , a mortii inainte de vreme si e cauza ce sta la baza majoritatii bolilor degenerative .
 Ei explica aceasta in felul urmator : pentru a prelucra masa de alimente lipsite de enzime din stomac, alte parti ale corpului - cum ar fi creirul , muschi,  articulatiile ,si nervii - sunt lipsite in mod cronic de enzimele vitale de care au nevoie pentru a functiona normal si de aceea , apar tot felul de disfunctiuni , de  boli.
O marturie incontestabila  a importantei enzimelor , este exemplul eschimosilor .
 Eschimosii , singurul trib de pe continentul  american care nu si-a dezvoltat niciodata traditia de "vraci" al tribului , deoarece , practic nu se imbolnaveau . Hrana lor constand aproape in totalitate  din carne cruda, grasime cruda si peste crud .  Dealtfel cuvantul eschimos , provine dintrun vechi termen indian care inseamna "cel care mananca crud" . 
 Un exemplu  de  actualitate este regimul alimentar al americanilor si nu numai a lor... Alimentele gatite si pastrate in frigiderele supermagazinelor , care asteapta sa fie numai introdu-se in  microunde pentru a fi consumate  , este o mancare "moarta "  care nu hraneste ci numai ingrasa .
Interesant este ca  ,tot americanii sunt cei care au  descoperit ca , porcii pur si simplu nu se ingrasa daca sunt hraniti cu cartofi cruzi , dar  cartoful  fiert ii ingrasa in scurt timp  ( chiar si  bunica a observat acest lucru ). 
 Deci alimentele gatite ,lipsite de enzime au tendinta de a ingrasa datorita digestiei greoaie .
Despre  alimentele pe care le consumam din magazine , ingrasarea ca efect si cum putem rezolva aceasta problema a vietii noastre sanatoase in articolul urmator , din care veti mai afla cate ceva si ce trebuie facut .
Pana atunci consumati legume "sfinte" romanesti si nu combinati necorespunzator alimentele . 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu