18 dec. 2013

Nasul electronic si cancerul


Cercetatori de la Tehnionul din Haifa-Israel , sau mai exact , dr. Hosem Haik , in varsta de 31 de ani, a  descoperit  si perfectionat  Nasul electronic .
 Acesta poate deosebi molecule care se gasesc in respiratia bolnavului de cancer la cap , gat si plamani  , de
cele care se gasesc in respiratia omului sanatos .
Explicatia consta in aceea ca , la aceste feluri de cancer sunt afectate tesuturile in care se produc  compusi chimici volatili, care sunt secretati in sange , urina si aerul  expirat .
Descoperirea a fost publicata recent in British Journal of Cancer. Uninunea Europeana a alocat 1,7 mil. Euro Tehnionului din Haifa pentru continuarea cercetarilor in vederea atingerii performantei  Nasului electronic , de a depista mai multe feluri de cancer .
Aparatul seamana  la aspect  foarte mult cu cel de testat alcoolemie  dar, mai mic . Descoperirea a fost preluata si de alte centre de cercetare din Statele Unite si Japonia .
In State sunt depistati anual 3.200 de bolnavi de cancer si se preconizeaza ca in termen scurt, de cativa ani , sa se ajunga la performanta aparatului de a depista molecule de cancer de diverse tipuri , inca in faza incipienta , cand tratamentul poate fi efectiv.
Dr.Hosem a fost inspirit de cunoscuta poveste a avocatului bolnav de diabet , a carui caine a fost invatat sa latre atunci cand  simtea mirosul de acetona  din respiratie.
 Este cunoscut  faptul ca, respiratia unui bolnav de diabet  are un miros de acetona  atunci cand creste glucoza in sange. Acest avocat mergea  peste tot insotit de cainele sau , chiar si la judecatorie , latratul acestuia , il avertiza  sa inghita repede, medicamentul . Si cum performantele nasului nostru  sunt mult inferioare   celui a animalelor , s-a  cercetat si s-a descoperit  un nas electronic .
Deocamdata echipamentul necesar este relativ scump si timpul necesar pentru a obtine rezultatul este de , saptamani  , sunt necesari  specialisti .

  Speranta cercetatorilor  este ca, in cel mai scurt timp sa fie posibila depistarea cancerului  in stadii  incipiente , reducandu-se astfel cheltuielile uriase pentru tratament , de cele mai multe ori , ineficient, si salvarea de vieti .     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu