24 feb. 2012

Moartea programata a celulelor

In institutul de cercetari stiintifice Witzman din Israel , oamenii de stiinta  cerceteaza moartea programata a celulelor din organism . Iata cateva dintre concluziile la care au ajuns ,  spuse de prof. Gros Eitan ,intr-o emisiune tv. la un program de specialitate  : 
Celula este  unitatea de baza a vietii , ea  insasi avand viata proprie .
 Celula este locul unde se desfasoara activitati ca:  asimilarea , producerea de energie ,respiratie , consum de energie , dezasimilare , evacuare . Aceleasi activitati  se regasesc in corpul nostru , precum si la nivel de organe si sisteme .
Corpul uman este  multi celular ,compus din  celule specializate si organizate in organe sau sisteme.
De exemplu celulele cu aceeasi specializare ,in digestie, alcatuiesc ficatul un organ al sistemului digestiv .
Celulele traiesc si mor , unele   traiesc foarte putin , regenerarea lor producandu-se foarte repede , cum ar fi celulele sangelui altele traiesc mai mult regenerandu-se mai greu ca cele ale nervilor .Intrebarea care se pune este ,de ce mor celulele ? de ce este nevoie de regenerarea lor?
  Din cercetari se constata ca  moartea celulelor , este  mecanism de aparare impotriva modificarilor genetice ,provocate de  actiunea a diversi factori, ca cea a  radicalilor  liberi , a factorilor cancerigeni etc.
Ce trebuie inteles, ca celulele au un material genetic cu care se nasc , un program prestabilit , inscris ca intr- o carte cu multe randuri , atunci cand intr-un rand  se modifica  niste litere , mesajul incepe sa se schimbe .
In aceasta situatie intervine mecanismul de corectie a modificarii , pentru ca activitatea sa continue  dupa programul  initial .
Dupa cercetarile dr. D.Wallace  redactate in:  Mind, Life and Universe (SUA 2007) in celule exista organite celulare speciale,numite mitohondri ,  care  care indeplinesc functia de a activa energia celulara , concentrata ca intr-o banca.
In momentul in care mitohondriile nu mai sant functionale , cu alte cuvinte banaca de energie s-a golit ,celula nu mai este in stare sa functioneze .
Mitohondriile cat si celula sant nevoite sa se sinucida , sa se auto-distruga .Aceste organite au un ADN diferit de cel al celulei.
Procesul de auto-distrugere se desfasoara dupa un program numit apoptoza .
Acest proces este absolut necesar pentru supravietuirea organismelor pluricelulare .
Intr-un organism uman mor zilnic 50-70 miliarde de celule . Intr-un an se ajunge ca masa celulelor moarte sa fie egala cu masa corporala .
Atunci cand procesul de auto-distrugere a celulelor este defect ,se pot crea situatii de auto-distrugere intr-un ritm mult prea accelerat , decat cel normal , sau  sa nu aiba loc .In primul caz se producere o pierdere de masa celulara si se instaleaza boli ca SIDA, in cel de al doilea caz , celulele nu mor ,ele continua sa existe , se multiplica  fara a mai fi influentate de modificarile genetice survenite in cursul vietii celulei , generand tumori .
Cercetarile continua caci mai sant multe intrebari fara raspuns , raspuns care ar putea aduce , poate, solutii  de vindecarie a i bolilor .




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu