22 iul. 2012

Calea spre sanatate si longevitate - cele patru goluri



Este cunoscut faptul ca viata este intertinuta de energia pe care o are corpul viu .
 Prelungirea vietii este posibila prin mentinerea in echilibru a energiei necesare cat mai mult timp , logic ?!
Consumul cel mai mare de energie vitala are loc datorita emotiilor , motiv pentru care , controlul  acestora ,  este la fel de important  , pentru intretinerea vietii precum controlul ejacularii sau a respiratiei, in special pe masura ce imbatranim.
Acest aspect este deseori neglijat .

 Emotiile sau starile de spirit ,  reprezinta energie pura si "izbucnirile " emotionale nu sunt decat o risipa de vitalitate .
Cunoastem cu totii accidente , uneori fatale, ca rezultat al emotiilor puternice positive sau negative , accidente care sunt adevarate descarcari energetice , scurgeri de energie vitala.
Cand emotiile sunt controlate si echilibrate ele sunt binefacatoare .
Daca sentimentele sunt reprimate sub actiunea stresului, atunci cand li se permite sa explodeze in izbucniri necontrolate, cantitati enorme de energie vitala sunt pierdute si organele asociate anumitor emotii se dezechilibreaza.
Cea mai periculoasa stare de spirit din punct de vedere al sanatatii este furia necontrolata, care dauneaza nespus de mult ficatului.

 Furia genereaza stari de depresie mentala si de oboseala fizica datorita afectarii ficatului , acesta este motivul pentru care ,  medicii chinezi recomanda in primul rand verificarea functionalitatii ficatului in cazurile de depresie .

Toate emotiile puternice produc schimbari biochimice fundamentale in sange si produsii acestei reactii pot fi foarte toxici.

 Adrenalina care se secreta daca nu se utilizeaza pentru cresterea energiei de actiune , de reusita , de lupta sau abandon , ea se imparte in doi compusi toxici , ce dezechilibreaza metabolismul si polueaza circulatia sangelui .
Cand ne indragostim , adrenalina este folosita pentru a ne atinge scopul
Grijile, si ele inseamna un consum inutil de energie .Grija reflecta nehotarare , lipsa de incredere si frica de esec si tulbura complet armonia corpului , respiratiei , circulatiei san guine si a mintii. Aceasta simtim cand santem ingrijorati o respiratie rapida superficiala care blocheaza diafragma.
Dar ce putem face caci grija este cel mai greu de stapanit . Avem solutia " lupta sau fugi " adica in loc sa ne facem griji imaginandu-ne rezultate care nu au nimic comun cu realitatea , griji legate de bani , casatorie, celebritate,succes si altele de acest fel, mai bine sa actionam in mod decisive pentru a obtine rezultatul dorit , sau renuntam si ne indreptam atentia spre alte lucruri carora le dam mai multa importanta.
Toate acestea scot in evidenta importanta echilibrului emotional in mentinerea sanatatii si a longevitatii.
Cu referire la limitare si moderatie ca solutii pentru sanatate si longevitate, o veche maxima taoista rezuma totul astfel:
"Cei care se straduiesc sa obtina longevitatea trebuie sa indeplineasca cele patru viduri"
Cele patru viduri reprezinta o norma generala excelenta pentru a evita excesul daunator in viata noastra zilnica si mentinerea calmului psihic .
Iata ce sfaturi ne da aceasta cale spre sanatate si longevitate :
Mintea goala""
Incercati sa va eliberati mintea de gandurile inutile si haotice de imaginatie nefolositoare si griji zadarnice. Acestea consuma constant longevitatea fiind o forma de"autopoluare mentala".
Nu traiti in trecut si nu va faceti griji pentru viitor, pentru ca totul este iluzie si poate, o incercare de a nu va confrunta cu prezentul, cu realitatile prezente.
Incercati sa fiti "aici si acum" tot timpul , aceasta inseamna ca traiti in realitate nu in imaginatie .
Mintea ca si corpul are nevoie de odihna, pentru odihna corpului tinem post, pentru cea a mintii facem meditatie . Cea mai buna si la indemana meditatie, este sa ne concentram la ceea ce facem in fiecare moment si sa refuzam jocul minti, care ca o maimuta sare mereu in alt loc.

Veti fi mai sanatosi prin economisirea de energie pe care o consumam retraind imaginar emotii trecute si creand altele false.
Stomacul gol""
Mancati atunci cand va este foame, caci numai atunci totul este pregatit pentru digestie, asteptati sa va invite corpul la masa , si nu uitati sa va opriti inainte de a fi plin.

Stomacul supraincarcat cronic este una dintre caile rapide spre boala si moarte.
Lacomia polueaza intregul sistem digestiv prin compusii toxici ai putrefactiei si fermentarii , iar aceste toxine trec in sange, poluand tot corpul. In stomac trebuie lasat spatiu gol pentru gazele rezultate de la fermentatie si care atunci cand santem plini ne baloneaza facandu-ne sa ne simtim neconfortabil.
Bucataria goala""
Daca este posibil,pastrati in bucatarie numai mancare pentru cel mult 2-3 zile.
Alimentele proaspete pastrate mai mult de trei zile se strica , se altereaza pierzandu-si vitalitatea ( in mod natural ) , iar noi nu ne hranim cu "mortaciuni".
O" bucatarie goala" va determina sa mergeti la cumparaturi mai des si sa mancati numai alimente proaspete .


Camera goala""
Evitati aglomerarea excesiva si zgomotul in locuinta dumneavoastra si mai ales in dormitor.
Cele mai bune decoratiuni interioare sunt plantele vii , care imbunatatesc calitatea aerului si care dau viata incaperii.
Oamenii moderni trebuie sa invete sa treaca dincolo de moda , de conventii moderne pentru a restabili legatura de mult pierduta cu natura.
Putem fi ori cei mai mari dusmani ai nostrii , ori cei mai buni prieteni , depinde de atitudinea pe care o avem fata de noi insine si de conceptia noastra despre natura .
Eu doresc cititorilor "pana la 120" sa traiti sanatosi si in linistea pe care o da impacarea cu sine . Toti santem creaturi perfecte , trbuie numai sa constientizam cum sa pastram aceasta perfectiune.



 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu