20 oct. 2012

Respiratia

Putem trai doua luni fara mancare si doua fara apa, dar supravietuim doar cateva minute fara aer.
Maestrul Hung Yi-hsiang
 
Alimentele influenteaza echilibrul biochimic al organismului  iar respiratia  pe cel bioelectric.
Exista doua tipuri de respiratie functionala :  cea purificatoare si cea energizanta .
Respiratia purificatore detoxifica organismul si este accentuata pe expiratie
Respiratia energizanta acumuleaza si stocheaza energie vitala este accentuata pe inspiratie.
Toti oameni practica, in mod inconstient, ambele tipuri de respiratie , dealungul zilei , atunci cand toxinele din fluxul sagvin ating un nivel critic sau cand energia incepe sa se epuizeze.
Acum  putem sa intelegem ce este oftatul - o expiratie profunda si puternica , o purificare spontana.Chiar si vorbitul este o expiratie binefacatoare.
 Cascatul , pe de alta parte este o respiratie spontana, energizanta - o inspiratie prelunga si profunda si retinuta o perioada scurta in plamani , de unde va energiza circuitul sangvin.
Regimul alimentar mareste rezerva de esenta (materie) nutritiva a organismului , respiratia corecta mareste rezerva de energie vitala .
Respiratia si energia formeaza o punte intre corp si minte , ea poate fi controlata atat  mental cat si fizic , fiind singura functie vitala care incalca limita dintre controlul voit si cel involuntar. 
 Datorita rolului sau esential de a uni corpul si mintea , respiratia este cea mai importanta functie vitala  pentru sanatate si longevitate.
Pe langa faptul ca respiratia asimileaza energie vitala si o face sa circule , respiratia profunda maseaza organele interne, curata tesuturile de toxine , purifica sangele , stimuleaza secretiile hormonale si mareste rezistenta si imunitatea .Ganditi-va la  cum arata o camera dupa ce a fost aerisita , este mai luminoasa , miroase a proaspat si da senzatia de bine, la fel se intampla si cu corpul nostru .
Atunci cand respiratia este tensionata lipsita de profunzime apar si tot felul de boli . Pentru a intretine viata trebuie sa invatam metodele corecte de  control al respiratiei , acestea pot vindeca toate afectiunile atat pe cele grave , cat si pe cele mai usoare.
De foarte multe ori am reusit prin respiratie sa scap de lesin si chiar de unele dureri .
Respiratia adevarata se face de la nivelul abdomenului inferior  si nu de la nivelul pieptului.
Uitati-va in natura  , la animale si la bebelusi .
Taoistii masoara durata vietii,  nu prin numarul de zile de nastere , ci prin numararea respiratiilor si a batailor inimii : fiecare respiratie si bataie a inimii economisite,  va prelungesc viata .
In concluzie incercati sa fiti linistiti, traind prezentul fara a va ingrijora datorita trecutului sau a imaginarului viitor , inspirati  profund , asteptati cat puteti fara a va forta , aerul va spala organele si apoi expirati,  eliminati reziduurile curateniei . Cu cat aerul va fi mai curat efectele vor fi mai benefice. Cautati inaltimile cu ape curgatoare si lacuri .
 Acesta este doar principiul , dar se pot invata metode de respiratie corecta din medicina chineza sau din alte surse . Important este sa constientizam energia vitala pe care o primim din  aerul inspirat si fara de care nu putem trai .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu